Triage: snelle en efficiënte zorg

nieuws

Triage: snelle en efficiënte zorg

24 januari 2020 – Cafe d’n Ingel Maastricht

Triage: snelle en efficiënte zorg

Afgelopen januari was het weer zo ver: de gezellige maandelijkse meeting van ZoZorg.
De dames van ZoZorg kennen elkaar en ook Bart en Koen steeds beter, waardoor er een gezellige dynamiek ontstaat. Eerst dus maar even bijkletsen hoe het gaat onder het genot van lekker eten en een (alcoholische) versnapering. De avond begint om 18 uur, maar doordat een aantal medewerkers nog aan het werk zijn op dezelfde dag en Bart ook nog andere verplichtingen had, komt iedereen druppelsgewijs binnenlopen.

Het thema van deze maandelijkse ZoZorg meeting was Triage: snelle en efficiënte zorg.  Tamara Franssen is een concullega van Bart bij de Gilde opleiding en gaat vertellen over haar vorige baan in de meldkamer.  Eerst werd er een korte inzage gegeven over hoe de meldkamer eruit ziet. Daaruit bleek dat een medewerker in de meldkamer maar liefst met 6 (!) schermen tegelijk werkt.  Ook werd ons verteld dat er ieder jaar wordt getraind voor een grote inzet, waarbij er niet wordt gekeken naar de kans van een aanslag of ramp, maar het uitgangspunt wanneer het gaat gebeuren centraal staat.

Er schijnt een verschil te zijn tussen de verschillende regio’s en landen hoe er wordt gewerkt met Triage. Binnen Nederland gelden andere protocollen en telefoonlijsten dan in andere landen. Ook is het zo dat dit nog wel eens moeilijke situaties kan opleveren binnen de Euregio, waar meerdere landen betrokken zijn bij een inzet. We mogen stiekem trots zijn op Nederland, omdat wij hier speciaal geschoold personeel voor hebben dat wordt opgeleid enkel voor deze situaties. In Duitsland is dat bijvoorbeeld anders geregeld en mag elke praktiserende arts bij een inzet aanwezig zijn. Dat betekent ook dat dit bijvoorbeeld een gynaecoloog kan zijn.

De methode die binnen Triage gehanteerd wordt is een bekende methode die de verpleegkundigen ook goed kennen, namelijk de ABCD methode. Deze methode checkt of de vitale functies in orde zijn en kan dus goed gebruikt worden om snel levensbedreigende situaties in kaart te brengen.

Een paar interessante wist je datjes zijn die Tamara over Triage met ons deelde:

  • Er staat nooit iemand in de wacht, want er is altijd genoeg capaciteit
  • De dagen zijn nooit hetzelfde, je weet nooit hoe druk het op welke dag gaat zijn
  • Wanneer mensen de eerste keer naar buiten gaan om te fietsen in de lentetijd, ondervindt de meldkamer een piek in verband met ongevallen

Tamara heeft ook een aantal mooie voorbeelden gegeven aan het verplegend personeel van ZoZorg om te kijken of zij de casussen goed zouden beoordelen. Gelukkig was duidelijk te zien dat iedereen de ABCD methode kende en dat de casussen die zij gaf goed werden opgelost door de ZoZorg dames. Je kon goed zien dat Koen en Bart dan stiekem trots zijn, dat hun medewerkers betrokken en goed meedoen, de sfeer goed is en dat zij ook wat betreft kennis en kunde goed met deze materie uit de voeten kunnen.

Tot slot gaf Tamara een aantal tips voor een ieder toe te passen in dagelijks gebruik. Ze heeft ingezoomd op een vaak voorkomend probleem, namelijk het niet herkennen van een hartinfarct bij vrouwen. Het is een feit dat het minder vaak voor komt bij vrouwen, maar het is ook zo dat het zich heel anders uit dan bij mannen. De typerende steek in de borst die eventueel uitstraalt en benauwdheid, hoeft bij vrouwen helemaal niet te gebeuren. Veelal hebben vrouwen last van buikpijn. Tamara liet ons een aangrijpend filmpje zien, waarbij er aan actrices werd gevraagd na te spelen hoe zij iemand zouden spelen die een hartinfarct heeft. De dame die de instructie gaf, was een oudere dame die dit zelf heeft meegemaakt. Nadat de actrices gespeeld hadden hoe zij dachten dat het eruit zag, heeft zij hen tekst en uitleg gegeven wat er daadwerkelijk bij haar is gebeurd. Een erg aangrijpende campagne die voor iedereen van belang kan zijn.

Ook had Tamara een tip voor mensen met kleine kinderen. Wanneer een kind in een Maxi-Cosi of autostoeltje wordt gezet is het van belang dat de winterjas uit wordt gedaan. Er zit simpelweg te veel speling om veiligheid te kunnen garanderen en zij als expert weet natuurlijk dat dit vaak nog fout gaat en wat de gevolgen zijn.

Na deze leerzame presentatie van Tamara voor ZoZorg, zijn we met de hele groep naar beneden naar de bar gegaan. Zoals druppelsgewijs iedereen binnenkwam, ging ook druppelsgewijs iedereen naar huis. Koen en Bart stonden het langst aan de bar en er werd met veel plezier verteld over leuke anekdotes van werksituaties, zoals het moeten koken voor een verpleegunit als dit wellicht niet je sterkste kant is en ook kwamen er leuke verhalen naar boven over de kerstborrel van ZoZorg.
Toen er nog vijf medewerkers van ZoZorg over waren werd er zelfs stiekem een persoonlijke vraag aan Koen gesteld over zijn latere puberteit wat leidde tot een grote lachaanval.
Tja, het was weer een super leerzame, maar vooral ook super gezellige avond. ZoZorg heeft een leuke onderlinge sfeer binnen hun team en ze zijn absoluut van plan het zo te houden.