
9 oktober 2020, vlak voor de tweede corona-golf
Met Merel naar de workshop intercollegiale toetsing
Veel te vroeg en veel te nuchter stap ik het gezellige café binnen op de markt in Sittard. Het is nog leeg in de zaal, maar ik weet dat het zich snel zal vullen met mijn collega’s van Zo Zorg. We komen eens per maand samen vanuit allerlei organisaties, locaties, ervaringen, leeftijden en opleidingsniveaus in de zorg om meer te leren over elkaar en over het vak. Koen en Bart organiseren dan ook een masterclass waarin een expert meer vertelt over een bepaald onderwerp. Als vers afgestudeerd hbo verpleegkundige geeft me dit een gevoel van connectie en gezamenlijke leerervaring. Ik vraag mezelf af of dit nog de ontwenningsverschijnselen van mijn tijd binnen de opleiding zijn.
Nadat iedereen is gearriveerd komen Koen en Bart binnen; nu kan het echt beginnen. We trappen eerst af met een gezamenlijk etentje voordat de masterclass begint. We wisselen onderling nog wat ervaringen uit en bespreken het reilen en zeilen van de nieuwe (of oude) werkplekken.
Vanavond staat de bijeenkomst in het teken van “intercollegiale toetsing” binnen de wijkverpleging. De presentatie wordt gegeven door Milanda Koopman die verpleegwetenschappen heeft gestudeerd en Sanne van der Ent, zij is hbo (wijk)verpleegkundige en een rasechte ondernemer. Zij hebben gesignaleerd dat verzorgenden en verpleegkundigen er in de praktijk vaak moeite mee hebben om een goede intervisie vorm te geven en uit te voeren. Dit resulteert in een inefficiënte samenwerking op de werkvloer en minder goede kwaliteit van zorg.
De presentatie is interessant voor collegae uit alle settings zowel intra als extramuraal, de rol van verzorgenden en verpleegkundigen binnen het verpleegkundig proces werd uitvoerig besproken. Daarnaast is er aandacht voor reflectie en methodisch werken. De verschillende taxonomieën zoals Gordon/NANDA en Omaha worden besproken. Uiteraard komt het stukje rapporteren en signaleren ook nog aan bod. We leren dat intercollegiale toetsing verder gaat dan het toetsen van handelingen. Het gaat vooral over klinisch redeneren, elkaar hierop bevragen en een stuk intervisie uitvoeren zodat je vakbekwaam blijft.
Deze bijeenkomst is interessant voor mij, aangezien ik zelf gedetacheerd ben door Zo Zorg als verpleegkundige in de wijk bij Meander. De dames van de wijk academie zorgen er tijdens de workshop voor dat iedereen mee doet. Zelfs Koen weet een aantal rake opmerkingen te maken tijdens de presentatie en laat ons twijfelen over zijn verborgen zorgdiploma.
De avond komt tot een einde en we besluiten nog wat na te borrelen. Morgen beginnen de diensten weer, al maakt dat voor sommige collega’s niet zo veel uit. Alle horecagelegenheden moeten helaas de deuren om 22.00u sluiten in verband met de coronamaatregelen.
Het samenkomen, leren en de informele manier waarop dit gebeurt zijn een kleine greep uit de redenen waarom ik heb gekozen voor Zo Zorg. Kortgezegd heb ik als beginnend verpleegkundige de aansluiting, werkplekmogelijkheden en professionaliteit gevonden die ik zocht om aan de slag te kunnen. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van Zo Zorg voor jou weet ik zeker dat Koen en Bart heel graag met je in gesprek gaan!
Ik zie je in ieder geval graag bij onze volgende maandelijkse bijeenkomst.