Een kijkje in de keuken bij Dwang & Drang

nieuws

Een kijkje in de keuken bij Dwang & Drang

Vrijdag 20 september Café d’n Ingel Maastricht

Een kijkje in de keuken bij Dwang & Drang

Afgelopen vrijdag was het weer zo ver: de gezellige maandelijkse meeting van ZoZorg.
Hét moment waarop medewerkers van ZoZorg elkaar vinden om informatie uit te wisselen onder genot van een hapje en een drankje. Daarnaast worden er een aantal zaken afgestemd en wordt er een workshop of thema behandeld.

Zo blijven de medewerkers van ZoZorg altijd met elkaar in contact, ondanks dat ze binnen verschillende organisaties werken. Ze hebben dus een ‘tweede’ groep met collega’s, kunnen sparren met elkaar, omdat ze niet op dezelfde werkvloer werken en daarnaast blijven ze zich altijd verder ontwikkelen. Het thema van de maandelijkse meeting was deze keer Dwang en Drang. Anouk Cox, verpleegkundige, en Nanda Thijssens, behandelaar van de organisatie Mondriaan, vertelden over de nieuwe behandelmethode, die zij toepassen binnen hun organisatie, en de voordelen hiervan.
Ze namen de medewerkers van ZoZorg mee in hun dagelijkse activiteiten en wat het betekent om op een gesloten afdeling via rechterlijke macht te werken.
In de huidige tijd, is de situatie in de zorg niet altijd fijn voor verpleegkundigen. Door personeelstekort, kunnen verpleegkundigen niet altijd genoeg aandacht besteden aan patiënten, zoals ze dat zouden willen.

Dat geldt uiteraard ook voor de gesloten afdeling in de GGZ. Ook hier heerst de problematiek van personeelstekort en op deze afdeling is juist de lange termijn relatie en het vertrouwen, die een verpleegkundige of behandelaar met de patiënt opbouwt, enorm belangrijk.
De afdeling waar de dames werkzaam zijn, is een afdeling waar patiënten langdurig verblijven. Vaak wordt er voor deze patiënten door een rechter bepaald dat ze hier moeten blijven.
Dat betekent dat de patiënten naast hun psychoses ook vanwege extreem gedrag een bedreiging voor zichzelf, hun omgeving en/of de maatschappij vormen. Werken aan herstel gaat traag en moeizaam.

In de oude behandelmethode werd herstel ook niet zo goed gestimuleerd. Patiënten werden daar namelijk vooral benaderd over wat ze niet mochten en wat ze fout deden, in plaats van te kijken naar wat er wél mogelijk is en hun positieve gedragingen te stimuleren.
Bij de oude behandelmethode verloren veel patiënten realiteitsbesef. Vaak wisten patiënten niet meer welke dag het was, omdat de verpleegkundigen en behandelaars hen alles uit handen namen. Dit resulteerde in patiënten, die gezien werden als een diagnose en niet als persoon en dit had geen positieve uitwerking op het herstel van patiënten.
In de nieuwe behandelmethode wordt er samen met patiënt en eventueel de familie gekeken naar wat een patiënt zelf wil bereiken. De insteek is dus een stuk positiever. In plaats van enkel oog te hebben voor de medische oorzaak, wordt er bij deze aanpak meer holistisch gekeken naar patiënt en problematiek.
Uit de ervaring van de dames, blijkt dat patiënten langzaam de hoop terug krijgen dat er een bepaald herstel bereikt kan worden. Uiteraard gaat dit herstel nog altijd met één stap vooruit en twee stappen terug, maar dat is inherent aan deze problematiek.
Een patiënt begint nu ook in een situatie, waarin alles voor hen wordt gedaan. Hoe beter hun gedrag, hoe meer dagelijkse taken ze weer zelf mogen doen, zoals een boterham smeren of hun eigen was.
Het vertrouwen van de verpleegkundigen en behandelaars van de afdeling, speelt dus een essentiële rol. Een voorbeeld van vertrouwen kweken is om als verpleegkundige of behandelaar een cake mee te nemen om samen met patiënten en personeel koffie te drinken. Dit schept een band en toont dat een verpleegkundige of behandelaar geïnteresseerd is in de patiënten. Daarnaast leert men hierdoor ook meer over de groepsdynamiek.
Al met al een enorm innoverende bijeenkomst met een langdurige, diepgaande discussie tot in de late uurtjes van de vrijdagavond. Dit toont hoe gedreven de medewerkers van ZoZorg zijn, maar ook hoe belangrijk het is voor ZoZorg dat er waardering is voor hun medewerkers.