De fijne kunst van recruitment

nieuws

De fijne kunst van recruitment

Donderdag 3 oktober, Café Schtad Zitterd, Sittard

De fijne kunst van recruitment

Wederom werd er een bijeenkomst georganiseerd door Koen en Bart van ZoZorg. Dit keer niet voor hun medewerkers, maar voor de klanten van ZoZorg. Het onderwerp van deze ZoZorg bijeenkomst was recruitment. Bij de bijeenkomst waren recruiters aanwezig van Zuyderland, het Laurentiusziekenhuis, Proteion, Stichting Radar en De Zorggroep. Er werd een masterclass gegeven door Danny Poelen van DPC Staffing en recruiting. Het doel van de ZoZorg bijeenkomst was om ‘peers’ bij elkaar te brengen en hen te voorzien van een masterclass recruiting.

De gehele masterclass was erg interactief. Er werd waardevolle informatie gedeeld, maar vooral werden er gesprekken gevoerd en discussies gestart over de baan als recruiter in de zorg, en alle taken die daarbij horen. Verschillende onderwerpen werden aangehaald.

De duidelijkheid van de rol als recruiter is iets waar alle aanwezigen een spanning voelden. Het werven van zorgpersoneel is geen makkelijke klus, maar wat als dit personeel drie maanden na het aannemen alweer weg wil? Heb je daar als recruiter invloed op, en wil je die invloed eigenlijk wel hebben? Wat gebeurt er als personeel een functioneringsgesprek kan voeren met de recruiter in plaats van met de manager, is dat wellicht veel waardevoller?
Interessante stellingen en vragen werden gedeeld onder alle aanwezigen. Recruitment is een complex beroep, dat in de zorg ook behoorlijk onder vuur ligt.

Een punt van aandacht onder alle recruiters was de mate waarin vacatures eerlijk zijn of meer een verkooppraatje. Een positieve ontwikkeling is, dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het zo eerlijk en duidelijk mogelijk zijn als het gaat om functieomschrijvingen. Het gaat niet om mensen overhalen om bij jouw bedrijf te komen werken, het moet geen verkooppraatje zijn maar een eerlijke, duidelijke omschrijving die precies de goede match oplevert. Win voor de recruiter, win voor de kandidaat.
Op het gebied van vacatures gebeurt er nog meer. Steeds meer aspecten worden geautomatiseerd, is dit zorgwekkend of juist niet? De een zegt van wel, er is te weinig menselijk contact. De ander zegt van niet, door verschillende delen van het werk te automatiseren blijft er meer tijd over voor belangrijke taken.

Buiten discussies over de rol de recruiter, verschillende branding aanpakken en het belang van efficiënte vacatures, werden er ook een aantal ontwikkelingen besproken in de zorg die ook invloed hebben op de manier waarop de recruiter zijn werk doet.

Een van die ontwikkelingen is de flexibiliteit die mensen tegenwoordig steeds meer op prijs stellen. Deze komt ook naar voren in de zorg. Envida is met een project gestart waarbij je als gekwalificeerde verzorgende of verpleegkundige je eigen cliënten in de buurt kunt aannemen. Bijvoorbeeld voor iemand die thuis wil zijn voor de kinderen maar toch graag een aantal uur per week wil werken in de zorg. Het proces wordt dus omgedraaid. Dit concept zorgt natuurlijk ook voor een andere invalshoek voor de recruiters.

Een andere ontwikkeling is het transparant zijn over de processen in en om een afdeling. Zuyderland ziekenhuis is hierin heel innovatief met hun concept: Zuyderland live. Via deze weg kun je meekijken op verschillende afdelingen van het ziekenhuis; je ziet het personeel aan het werk en je ziet op welke afdeling je als werkzoekende verzorgende terecht zou kunnen komen. Je kunt sfeerproeven! Een erg interessante ontwikkeling die inspeelt op het gebied van transparantie en eerlijkheid.

Ontwikkelingen in verschillende secties van de zorg werden uitgebreid besproken, net als welke invloed dat heeft op de recruiters van deze zorginstellingen. Een hele waardevolle masterclass van Danny Poelen verzorgd voor ZoZorg, waarin nuttige informatie werd afgewisseld met ervaringen en discussies. Deze ZoZorg bijeenkomst gaat zeker een gevolg hebben! Wil jij daar nu ook graag bij zijn? Mail dan even naar info@zozorg.eu